Column Left

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η Απεργία και ο γόρδιος δεσμός στο Ελληνικό μπάσκετ

«Το ελληνικό μπάσκετ διοικείται από ανθρώπους με υπερτροφικό εγωισμό » είναι η άποψη ενός δικηγόρου που ασχολείται συστηματικά με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 και βρίσκει σύμφωνους πολλούς παροικούντες την μπασκετική Ιερουσαλήμ. Ο συλλογισμός του έχει βάση, αν αναλογιστεί κανείς το πώς φτάσαμε στην «επ΄ αόριστον απεργία» εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, που με 151 ψήφους υπέρ και μόλις 24 κατά τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων.
« Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε στείλει 30 επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς και δεν πήραμε ούτε απάντηση, ενώ και τις τέσσερις φορές που εμείς κληθήκαμε σε συνάντηση, δώσαμε το “παρών”. Πρέπει όλοι αυτοί να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και επιτέλους ότι δεν είναι αυτοί το μπάσκετ, αλλά εμείς οι παίκτες » επανέλαβε προχθές ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΕΣΑΚΕ επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα το μεσημέρι, σχεδόν με το... ίδιο αεροπλάνο που τον μετέφερε το πρωί στην πόλη του!
Η ένσταση του «Λάζου» οφείλεται εν πολλοίς στο «μότο» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FΙΒΑ), « We are basketball » (« εμείς είμαστε το μπάσκετ »), κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει με τον τρόπο του ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος προσκαλώντας μόνο τους προέδρους των 14 ΚΑΕ της Α1 σε συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα και «αδειάζοντας» παράλληλα τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ κ. Βασίλη Οικονομίδη . Παρεμπιπτόντως, ο κ. Βασιλακόπουλος, λόγω του θεσμικού ρόλου του, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να διεκδικήσει δυναμικά αλλαγές στο επαγγελματικό μπάσκετ (Α1, Α2) ανοίγοντας διάλογο με την κυβέρνηση. Η τελευταία, όχι μόνο δεν έχει καταθέσει την περίφημη τροπολογία που είχε συνταχθεί επί υφυπουργού Αθλητισμού του κ. Γιάννη Ιωαννίδη αλλά σκέφτεται σοβαρά να ακυρώσει την ετήσια κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ (που υποτίθεται θα γινόταν 125.000 ευρώ) στους συλλόγους της Α2.
Ο ΠΣΑΚ διεκδικεί θεσμοθετημένες αλλαγές και στην Α1 (απαγόρευση μεταγραφών σε ΚΑΕ που έχουν οφειλές, άμεσες αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, επιστροφή των Ελλήνων που αγωνίζονται στο εξωτερικό μεσούσης της περιόδου), ωστόσο η «καυτή πατάτα» αφορά την Α2, στην οποία το καθεστώς είναι... ερμαφρόδιτο: Η Ολυμπιάδα Πατρών που είναι ΑΕ, έχει υπογράψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ομοίως και οι Κόροιβος Αμαλιάδας και ΑΓΟ Ρεθύμνου που έχουν μορφή ΤΑΚ. Οι άλλες 13 ομάδες είναι θεωρητικά ερασιτεχνικές και ο ΠΣΑΚ διεκδικεί το καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, ώστε οι μισθοί να μην αναφαίρονται ως οδοιπορικά (!), οι παίκτες να έχουν ένσημα και ασφάλιση στο ΙΚΑ, καθώς και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Σημειώνεται ότι η ΕΟΚ ανέβαλε την έναρξη της Α2 για τις 30 Οκτωβρίου, ενώ μετά την απόφαση του ΠΣΑΚ για «απεργία επ΄ αόριστον» ενδέχεται το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα να μην αρχίσει ποτέ! Οπως είπε όμως στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής του Κολοσσού Ρόδου κ. Κώστας Κώτσης « ο γόρδιος δεσμός σπάει εύκολα με ένα μαχαίρι. Το θέμα είναι να χρησιμοποιηθεί το μυαλό για να λύσεις τον κόμπο »...
* Η Ευρωλίγκα του μπάσκετ αρχίζει τη Δευτέρα (21.45) με την αναμέτρηση Ολυμπιακός- Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ. Με αυτή την επιλογή η διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την παρθενική περίοδο 2000-01, η οποία είχε επίσης αρχίσει με αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στη Μαδρίτη, όπου για την Ιστορία είχε επικρατήσει (75-73, στις 16.10.2000) η Ρεάλ. Την Πέμπτη (21.45) ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την περυσινή κάτοχο του Εurocup Βαλένθια στην Ισπανία.

1 σχόλιο:
Write Comments