Column Left

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κρατούν... μικρό καλάθι για τα χρέη στον ΠΑΟΚ

Κρατούν... μικρό καλάθι για τα χρέη στον ΠΑΟΚ
Του ΣΑΒΒΑ ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ
Στον ΠΑΟΚ αποφεύγουν να πάρουν θέση σε όσα ακούγονται για τις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. «Από λόγια έχουμε χορτάσει, ώρα είναι να δούμε και πράξεις» λένε χαρακτηριστικά και περιμένουν την οριστική μορφή της τροπολογίας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Απ' ό,τι φαίνεται δεν θα περιμένουν πολύ.
Οι πληροφορίες λένε ότι η νέα ρύθμιση είτε θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί στις 6 του Οκτωβρίου.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα τον μεγαλομέτοχο του «δικεφάλου» Ιβάν Σαββίδη είναι να διαπιστωθεί τι θα προβλέπεται σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις που θα γίνουν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν με εφάπαξ καταβολή τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο.
Αν ισχύσουν οι πληροφορίες που λένε ότι η έκπτωση αυτή σε πρόστιμα και σε προσαυξήσεις μπορεί και να φτάσει στο 90%, τότε στην ουσία ο Ιβάν Σαββίδης θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του «δικεφάλου, τα οποία παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις, με τον τρόπο που ο ίδιος εξαρχής είχε ζητήσει. Βέβαια για την ώρα τουλάχιστον στο συγκεκριμένο κομμάτι της ρύθμισης που προετοιμάζεται δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει πάνω κάτω με τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπεται να ισχύσουν και που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».
Κρατούν... μικρό καλάθι για τα χρέη στον ΠΑΟΚ
Οι δόσεις δεν ενδιαφέρουν τον ΠΑΟΚ. Και αυτό διότι από την πρώτη στιγμή το σχέδιο που προωθούσε ο Ιβάν Σαββίδης ήταν η αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους που εκτιμάται ότι είναι στα 11.000.000 ευρώ και όχι των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί και έχουν εκτοξεύσει τη συνολική οφειλή πάνω από τα 30.000.000. Σε περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν όσα ακούγονται, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θα έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει εφάπαξ το σύνολο των χρεών και ένα μικρό μέρος, το μικρότερο δυνατό, των προστίμων.
Εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη πάντως στάση αναμονής κρατούν και οι οπαδοί του «δικεφάλου» που περιμένουν από το μεγαλομέτοχο να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του στο θέμα των χρεών. Αλλωστε ο ίδιος ο ομογενής επιχειρηματίας έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τον ίδιο και την ΠΑΕ.
Καμία σχέση με τα χρέη η νέα ΑΜΚ

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου τηρούν στάση αναμονής στο θέμα των χρεών και ξεκαθαρίζουν ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ που έχει ήδη προαναγγελθεί για τις 20 Οκτωβρίου και η νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με όσα ακούγονται για ρύθμιση των χρεών. Η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ περισσότερο αφορά την εναρμόνιση των οικονομικών του Δικεφάλου με τις απαιτήσεις της UEFA, που ορίζονται μέσα από το Financial Fair Play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write Comments