Column Left

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Φοιτητικές εκλογές 2023: Εντεκα μέρες πριν από τις εθνικές το «μήνυμα»των νέων

 

Thumbnail

Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί εφέτος η μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της ΔΑΠ, καθώς πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αλλά η ΔΑΠ το αμφισβήτησε

Μόλις 11 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν οι εφετινές φοιτητικές εκλογές. Και αν στις εθνικές το μεγάλο «ντέρμπι» θα παιχτεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στις φοιτητικές κάλπες της Τετάρτης 10 Μαϊου 2023, η μάχη της πρωτιάς αφορά τη ΝΔ και το ΚΚΕ.

Μια διαδικασία που δεκαετίες πριν θα ήταν η απόλυτη δημοσκόπηση για τη μεγάλη κάλπη, είναι ερώτημα αν το μήνυμα που θα δώσει εφέτος -παρά τη χρονική γειτνίασημε τις εθνικές εκλογές- θα είναι ξεκάθαρο ή θα καταφέρει να το «θολώσει» η κυβέρνηση με τις γνωστές της επικοινωνιακές μεθόδους. 

Ωστόσο ακόμα κι έτσι, οι εφετινές φοιτητικές κάλπες έχουν το ενδιαφέρον τους, με δεδομένη την αποδυνάμωσή τους λόγω των νέων διαδικασιών εκλογής φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ. Επιπλέον επειδή το περυσινό ανατρεπτικό αποτέλεσμα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και απο τις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις της στις νεανικές ηλικίες. Και ακόμα, γιατί σε αυτές τις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη τους φορά πάνω από 400.000 νέοι ψηφοφόροιΒεβαίως ενδιαφέρον θα έχουν και οι επιδόσεις των φοιτητικών παρατάξεων που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ΠΑΣΟΚ, κα. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει να δούμε πώς θα εξελιχθεί εφέτος η μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της ΔΑΠ καθώς πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αλλά η ΔΑΠ το αμφισβήτησε και ανακοίνωσε ότι εκείνη ξαναβγήκε πρώτη. Εκδοχή που μόνο η ίδια υποστηρίζει.

Ομως ούτε η κ.Κεραμέως φαίνεται να πείστηκε από την ΔΑΠ αφού αμέσως μετά το εκλογικό «στραπάτσο» της, αποφάσισε την πολυσυζητημένη πλέον, «κατάργηση» (αδρανοποίηση) των φοιτητικών παρατάξεων θεσπίζοντας ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στα ΑΕΙ και στα συμβούλια φοιτητών, διαδικασία που είναι υπό εξέλιξη και που, ουσιαστικά, καθιστά μη χρήσιμες τις παρατάξεις. Ωστόσο σε πολλά ιδρύματα η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει λόγω των έντονων φοιτητικών αντιδράσεων. 

Πάντως η ενέργεια της κ.Κεραμέως προκάλεσε αντίδραση ακόμα και εντός της φιλοκυβενητικής νεολαίας. Η  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που επιτίθεται στο Υπουργείο και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το μέτρο των ενιαίων ψηφοδελτίων, αποκαλώντας το «βαθιά αναχρονιστικό» και παράγοντα «αποπολιτικοποίησης» των φοιτητικών συλλόγων. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσιάστηκε σε εκείνη την ανακοίνωση ως θεματοφύλακας των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους, καθώς δεν συνηθίζει να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο.

Μεγάλη σημασία στις φοιτητικές εκλογές θα παίξει και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί στα ιδρύματα, αλλά και το σύνολο του νέου νόμου πλαισίου Κεραμέως που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε ακαδημαϊκή «επιχείρηση», αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά φοιτητών από την αστυνομία στους δρόμους πολλών πόλεων. 

Τα αποτελέσματα του 2022 σύμφωνα με την Πανσπουδαστική

Τα αποτελέσματα του 2022 σύμφωνα με την Πανσπουδαστική

Κατά την ΠΚΣ, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις φοιτητικές εκλογές, οι οποίες έγιναν το 2019 άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ τα Τμήματα των ΤΕΙ έπαψαν να δέχονται εισακτέους. Γι' αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός με την ίδρυση νέων συλλόγων, την διάλυση ή τη μετονομασία των συλλόγων που υπήρχαν στα ΤΕΙ, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

* Στο συνολικό αριθμό των συλλόγων δεν καταγράφονται 6 σύλλογοι που δεν έγιναν εκλογές (Στατιστικής Παν Αιγαίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Παν. Αιγαίου, Μουσικών Σπουδών Παν Ιωαννίνων, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Παν. Θεσσαλίας), οι σύλλογοι Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ που δεν μπορεί λόγω νοθείας να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα-οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους συλλόγους - καθώς και 6 σύλλογοι που έχουν κάνει εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω πίνακα (Περιβάλλοντος Ιονίου Παν., ΤΕΦΑΑ (Σερρών) ΑΠΘ, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελ/σου, Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού Παν. Πελ/σου, Φυσικής Παν. Θεσσαλίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write Comments