Column Left

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

To Μουντιάλ των Λατίνων γκολκίπερ

Μπορεί να συνυπήρξαν για λίγο στη Λεβάντε, όμως ο Νάβας θυμόταν πώς εκτελούσε πέναλτι ο Γκέκας
Μπορεί να συνυπήρξαν για λίγο στη Λεβάντε, όμως ο Νάβας θυμόταν πώς εκτελούσε πέναλτι ο Γκέκας

Φωτογραφία από τα παιδικά χρόνια του Νάβας
Φωτογραφία από τα παιδικά χρόνια του Νάβας

Οικογενειακή φωτογραφία του Κέιλορ Νάβας
Οικογενειακή φωτογραφία του Κέιλορ Νάβας

Συμπαίχτες στη Λεβάντε, αντίπαλοι στο Μουντιάλ οι Νάβας και Βύντρα
Συμπαίχτες στη Λεβάντε, αντίπαλοι στο Μουντιάλ οι Νάβας και Βύντρα
ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ
ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ
ΝΤΑΒΙΔ ΟΣΠΙΝΑ
ΝΤΑΒΙΔ ΟΣΠΙΝΑ
ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΟΤΣΟΑ
ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΟΤΣΟΑ
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ
Με καθοριστικές επεμβάσεις στα σουτ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Κώστα Μήτρογλου και φυσικά με την απόκρουση του πέναλτι του Φάνη Γκέκα, ο Κέιλορ Νάβας πρόσθεσε άλλη μία επιβλητική εμφάνιση στην ήδη εντυπωσιακή παρουσία του στο 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα μόλις 8.000.000 € της ρήτρας του συμβολαίου του με τη Λεβάντε καθιστούν τον 27χρονο Κοσταρικανό τερματοφύλακα ακόμα πιο δελεαστικό για τους «μεγάλους» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ήδη Ατλέτικο Μαδρίτης, Αρσεναλ και Λίβερπουλ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
«Αφήσαμε τον φόβο στα σπίτια μας. Γι' αυτό τώρα θα παίξουμε στα προημιτελικά με αντίπαλο την Ολλανδία. Γι' αυτό περάσαμε πρώτοι από έναν προκριματικό όμιλο όπου αντιμετωπίσαμε τρεις πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές (σ.σ. Ουρουγουάη, Ιταλία, Αγγλία). Δεν φοβόμαστε κανέναν» δήλωσε ο Νάβας όταν ρωτήθηκε αν ανησύχησε όταν η Ελλάδα ισοφάρισε και η ομάδα του, με δέκα παίκτες από το 66', καλούνταν ν' αγωνιστεί στην παράταση ή αν αισθάνθηκε φόβο πριν από τη διαδικασία των πέναλτι. Οχι μόνο φόβο δεν αισθάνθηκε αλλά το μυαλό και η μνήμη του λειτούργησαν άριστα αφού δεν είχε ξεχάσει τον Φάνη Γκέκα παρά τη μόλις τριών μηνών συνύπαρξή τους στη Λεβάντε στα τέλη του 2012.
«Θυμόμουν καλά από τις προπονήσεις πώς εκτελούσε τα πέναλτι. Πίστεψα ότι δεν θ' άλλαζε τον τρόπο που σουτάρει και έτσι μπόρεσα ν' αποκρούσω...» υποστηρίζει ο Νάβας, που ήδη πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ εμφανιζόταν θαρραλέος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. «Εμείς θα περάσουμε σίγουρα από τον όμιλο. Η δική σας ομάδα όμως θα τα καταφέρει;» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της ιταλικής «Gazzetta dello Sport». Κι αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο, αφού στο ματς με την Ιταλία ο ίδιος έδωσε και πάλι ρεσιτάλ ρεφλέξ και σταθερότητας, οι «Ατζούρι» έχασαν με 1-0 και η πύλη εξόδου από το Μουντιάλ άνοιξε γι' αυτούς.
«Πρέπει να γεννήθηκε στον Αρη ή στην Αφροδίτη! Μας ήρθε από άλλον πλανήτη! Είναι φανταστικός» λέει με θαυμασμό για τον τερματοφύλακά του ο μέσος της Κόστα Ρίκα Σέλσο Μπόρχες και συνεχίζει: «Είναι ηγέτης μέσα και έξω από το γήπεδο. Με τις αποκρούσεις του μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικούμε αποτέλεσμα σε κάθε αγώνα. Τώρα χάρη σ' αυτόν περάσαμε και στα πέναλτι. Του αξίζει και με το παραπάνω όλη η προσοχή που του δίνεται τώρα. Ομως εμείς ξέρουμε εδώ και χρόνια πόσο καταπληκτικός είναι». Εγκώμια και από τον Κολομβιανό τεχνικό της εθνικής ομάδας της Κόστα Ρίκα, Χόρχε Λουίς Πίντο: «Ο Κέιλορ ήταν φανταστικός. Είναι από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο. Εχει εξελιχθεί ραγδαία και του αξίζει κάθε αναγνώριση». Αποψη που συμμερίστηκε απόλυτα ο Φερνάντο Σάντος: «Αν δεν ήταν ο Νάβας το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό...».
Ολος ο κόσμος έμαθε τον Κέιλορ Νάβας αλλά στην Ισπανία τον γνώριζαν ήδη πολύ καλά. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αναδείχτηκε δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος μετά τον Τιμπό Κουρτουά της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τώρα ο Βέλγος επιστρέφει στην Τσέλσι και η «Ατλέτι» βλέπει στο πρόσωπο του Κοσταρικανού τον ιδανικό διάδοχό του. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1986 στο Σαν Ισίδορο της Κόστα Ρίκα και αγωνίστηκε στη Σαπρίσα πριν, το 2010, πάρει μεταγραφή για τη Β' Ισπανίας και την Αλμπαθέτε. Εναν χρόνο αργότερα, αντί μόλις 150.000 €, παραχωρήθηκε στη Λεβάντε όπου έκανε υπομονή επί δύο χρόνια μέχρι να γίνει βασικός. «Ηρθε εδώ με πέντε παραπανίσια κιλά. Δούλευε ατέλειωτες ώρες για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, τις εκτινάξεις και τα ρεφλέξ του» λέει ο προπονητής τερματοφυλάκων της Λεβάντε, Λουίς Γιοπίς.
Τον περασμένο Μάιο, ο Νάβας δοκίμασε τα ρεφλέξ του απέναντι στον Ισπανό τενίστα Πάμπλο Αντουχάρ που από απόσταση 20 μέτρων από την εστία, εκτόξευε με τη ρακέτα του μπαλάκια του τένις σε ταχύτητες που έφταναν μέχρι τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Εχοντας καταγράψει μπόλικες αποκρούσεις σ' αυτή τη δοκιμασία είναι λογικό ο Κέιλορ να αισθανόταν ατρόμητος σε μία διαδικασία πέναλτι.
ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ: Ο 34χρονος τερματοφύλακας της «Σελεσάο» εξουδετέρωσε δύο πέναλτι των Χιλιανών, χάρη σ' ένα... μαγικό βραχιολάκι, που του φόρεσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο Βίκτορ. Ο 3ος γκολκίπερ της Βραζιλίας στο 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο φορώντας το είχε αποκρούσει δύο πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες το 2013 με την Ατλέτικο Μινέιρο κόντρα στην Ολίμπια Παραγουάης. Το έδωσε στον συνάδελφό του για καλοτυχία και ο «καίσαρας» Σέζαρ έστειλε τη Βραζιλία στους «8» του Μουντιάλ. Παράλληλα, ο τερματοφύλακας αποκάλυψε ότι είχε πάρει δύναμη από την «Παναγία του Καραβάτζιο», καθώς ένα μικρό αγαλματίδιο έχει τοποθετήσει στα αποδυτήρια ο Σκολάρι. Μετά τα κατορθώματά του ο έμπειρος πορτιέρο «κέρδισε» μία γλυκιά αφιέρωση από τη σύζυγό του Σουζάνα Βέρνερ (σ.σ. ήταν σύντροφος του Ρονάλντο στο Μουντιάλ του 1998): «Σε αγαπώ! Είσαι πατέρας, σύζυγος, φίλος... ΕΙΣΑΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ! Για μένα είσαι ήδη πρωταθλητής».
ΝΤΑΒΙΔ ΟΣΠΙΝΑ: Οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ανέδειξαν έναν αξιόλογο τερματοφύλακα, καθώς στην Κολομβία η θέση παραπέμπει σε... τρελούς τύπου Χιγκίτα! Ο 25χρονος Κολομβιανός γκολκίπερ με τις επεμβάσεις του έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης στον συμπαίκτη του Χάμες Ροδρίγκες, που έχει παντρευτεί την αδερφή του. Μάλιστα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα τον ξεχώρισε σημειώνοντας πως σε κάθε αγώνα πραγματοποιεί δύο ή τρεις πολύ δύσκολες αποκρούσεις. Η συνεργασία του με τη Νις ολοκληρώθηκε κι επίσημα χθες κι ήδη βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο της Αρσεναλ.
ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΟΤΣΟΑ: Το 20ό Μουντιάλ τελείωσε γι' αυτόν, αλλά ήδη έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς προσέφερε αποκρούσεις για... χαϊλάιτ. Ο 28χρονος Μεξικανός γκολκίπερ παραδέχθηκε πως η εμφάνισή του στη λευκή ισοπαλία της «τρι» με τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων συνιστά την κορυφαία στην καριέρα του. Μετά τον αγώνα ο Βραζιλιάνος μπακ Ντάνι Αλβες δήλωσε ότι ο Οτσόα είχε μαζί του την «Παναγία της Γουαδελούπης». Τελικά, ο «Μέμο» Οτσόα νικήθηκε από τους Ολλανδούς, καθώς στο πρώτο τους τέρμα από κοντινό σουτ του Σνέιντερ η ταχύτητα της μπάλας μετρήθηκε στα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το συμβόλαιό του με την Αζαξιό έχει εκπνεύσει, αλλά αρκετές σημαντικές ομάδες τον τσεκάρουν, ανάμεσά τους και η Μίλαν.
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ: Πριν από τον αποκλεισμό της Χιλής στα πέναλτι από τη Βραζιλία, είχε κλείσει η μεταγραφή του από τη Σοσιεδάδ στην Μπαρτσελόνα. Οι προσπάθειές του δικαιώθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα η τιμή του, χάρη στις καλές του εμφανίσεις στη διοργάνωση, ανέβηκε από τα 8 εκατ. ευρώ στα 12. Ο ίδιος έδειξε ότι παρά τα 31α του χρόνια παραμένει το «γεράκι», όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του. Μετά τον αποκλεισμό της Χιλής ως αρχηγός της έγραψε ανοικτή επιστολή στους συμπατριώτες του, όπου διατράνωσε την υπερηφάνειά του που υπηρέτησε μία ομάδα με ταπεινούς ποδοσφαιριστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write Comments